1   2   3   4   5   6
Novija povijest - Amerika

   Samuel O’Reilly je bio zainteresiran za Edisonov izum i htio je koristiti električnu olovku za kopiranje tattoo dizajna. Medutim, kada je vidio kako iglica velikom brzinom izlazi i ulazi u olovku počinje je koristiti za tetoviranje. Usavršava je i 1891. godine registrira je kao svoj izum. Pronalazak tattoo mašine drastično je ubrzao rad i stvorio veću preciznost pri tetoviranju, a cijene tetovaža su snižene pa postaju dostupne velikom broju ljudi.

   Početak 20. stoljeća naziva se zlatnim dobom tetovaža u Americi. Tijekom tog vremena napravljeni su dizajni koji se i danas često koriste za tetoviranje.
   Tijekom građanskog rata u Americi tetoviranje postaje popularnije pa se njemački imigrant Martin Hildebrandt 1846. godine počinje profesionalno baviti tetoviranjem. Nakon rata odlazi u  New York i u  Oak Streetu otvara prvi američki tattoo  studio. Godine  1875. otvara  se drugi tattoo  studio  također u New Yorku u Chatham Square 11, u blizini javnih kuća, saloona i kazališta. To je pridonijelo velikoj popularnosti tetovaža. Nedugo  nakon toga Samuel  O’Reilly stvara prvu  tattoo mašinu koja je napravila revoluciju u tetoviranju. Naime, 1875. godine Thomas Edison patentira uređaj koji naziva ‘’electric pen’’ (elektricna olovka).  Edisonova  zamisao  je bila  napraviti  električnu  olovku koja ce praviti male rupice na papiru kako bi se kasnije papir mogao koristiti kao šablonu za printanje i kopiranje.
   Nakon drugog svjetskog rata otvarani su mnogi tattoo studiji i bili su prisutni u svakom većem gradu. Na žalost, veliki broj novootvorenih  tattoo  studia nisu  sterilizirali  svoju opremu pa su mnogi klijenti oboljevali od zaraznih bolesti. Iz tih razloga poglavarstvo New Yorka 1961. godine zatvara sve tattoo studije na Coney Islandu i Times Squareu, pa se većina njih sele u druge gradove,  Philadelphia, New Jersey, itd...  Nakon nekoliko  godina ukida  se zakon o  zabrani  pa  tattoo  studiji nastavljaju  raditi, ali uz veliku zdrastvenu kontrolu. U današnje vrijeme zanimanje za tetovažama je u porastu, otvaraju se mnogi tattoo studiji koji nude veliki broj različitih vrsta dizajna i stilova tetoviranja. Tattoo konvencije koje se redovito održavaju u New Yorku i u ostalim gradovima pridonose sve većem usavršavanju u ove umjetnosti.

Naslovna | Tattoo Galerija | Tattoo Katalog | Higijena i Zacjeljivanje | Povijest | Linkovi | Info | E-mail | Studio
Tattoo Studio
B.Jurjeva 8
23000 Zadar
Radno Vrijeme:
10-13 i 17-20

Informacije i narudjbe na
098/178 66 22
ili
tattoo@zd.t-com.hr