Najpoznatija  tetovirana  mumija  pronađena  je  u  južnom Sibiru, 250 km sjeverno od  ruske granice s Kinom. Ruski antropolog Sergej Ivanović Rudenko je 1948. godine tijekom istraživanja u pokrajini Pazyryk, pronašao grobnice koje su bile potpuno ispunjene ledom. Osim dobro sačuvanih  mumificiranih ljudskih tijela starih  2.400 godina,  sadržavale  su i neoštećena  tijela konja zajedno sa opremom za jahanje, robom, alatom, nakitom,itd... Prilikom istraživanja nije pronađena oprema koja bi bila posebno namijenjena  za  tetoviranje,  ali pronađene  su  jako  tanke, oštre i precizno obrađene iglice koje su, pretpostavlja se, mogle biti upotrebljavane za izradu tetovaža.

   Na prednjoj strani desne noge nalazi se tetovaža ribe koja se protezala od donjeg dijela noge do koljena. Također, na desnoj su nozi bile četiri tetovaže koje su predstavljale ovnove u trku i dodirivale su jedna drugu, te jedna tetovaža sa likom čudovišta. I lijeva noga je bila prekrivena tetovažama, ali zbog slabe očuvanosti tog dijela tijela tetovaže  nisu bile prepoznatljive. Leđa  su bila tetovirana nizom malih krugova u predjelu kralježnice. Pretpostavlja  se da  su  tetovaže oko kralježnice nastale  iz  terapeutskih razloga, slično kao akumpuktura danas. U današnje vrijeme, stariji ljudi u nekim selima u Sibiru prakticiraju tetoviranje oko kralježnice upravo iz tih razloga.

 Pronalazak  mumificiranog tijela čovjeka s tetovažama koji je za vrijeme svog života bio vođa plemena izazvalo je veliki interes javnosti. To je bio snažno građen muškarac koji je preminuo u pedesetim godinama  života. Pretpostavlja se da je većina tetovaža napravljena iz vjerskih razloga, dok su neke izrađivane u terapeutske svrhe. Neki dijelovi tijela nisu bili dobro sačuvani, ali je većina tetovaža na tijelu bila dobro prepoznatljiva. Najbolje su sačuvane tetovaže na desnom ramenu s likovima magarca, planinskog ovna, dva jelena s velikim rogovima i mitološkom zvijeri koja je nastala iz mašte umjetnika. Prsa su bila oslikana s dvjema tetovažama koje su prestavljale čudovišta, dok je lijevo rame bilo ukrašeno dvjema tetovažama sa likovima jelena i jednom tetovažom s likom planinske koze.

Mumija iz Pazyryka
1   2   3   4   5   6
Naslovna | Tattoo Galerija | Tattoo Katalog | Higijena i Zacjeljivanje | Povijest | Linkovi | Info | E-mail | Studio
Tattoo Studio
B.Jurjeva 8
23000 Zadar
Radno Vrijeme:
10-13 i 17-20

Informacije i narudjbe na
098/178 66 22
ili
tattoo@zd.t-com.hr