Mumija Amunet je najpoznatija i jedna od najbolje sačuvanih tetoviranih mumija starog Egipta. Tetovaže su odlično sačuvane i sastojale su se od točkica i crtica. Na ramenima bile su istetovirane paralelne crte, a na stomaku ispod pupka istetoviran je točkasti dizajn elipsastog oblika. Tetovaže su imale religiozni značaj i označavale su plodnost i pomlađivanje. Tijelo  mumije Amunet  pripadalo  je  ženi koja  je živjela između 2.160 i 1.994. god. p.n.e. i bila je svećenica staroegipatske božice  ljubavi  Hator.  Kult  božice  Hator  pogodovao  je  razvitku tetovaža u starom Egiptu. Božica Hator simbolizira univerzalnu kosmičku majku koja daje rođenje svim živim bićima. U mnogim hramovima održavale su se proslave u čast božice Hator. Ime Amunet je ženski oblik imena božanstva Amuna koji tijekom povijesti mijenja ime u Amun-Ra, dok se ime Amunet mijenja u ime MeUT-Apet.
   Zanimljivo je da su sve tetovirane mumije pripadale ženama. Nije pronađena niti jedna tetovirana mumija muškarca. Međutim, kipovi koji su pronađeni u grobnicama s mumijama muškaraca bili su dekorirani istim dizajnima kao i mumija Amunet. Takvi kipovi nazvani su ‘’nevjeste umrlih’’ jer su, kako se vjerovalo, trebali probuditi seksualni instikt umrlih i osigurati njihovo ponovno rađjanje.

   Druga  pronađena  tetovirana  mumija  također  potječe  iz istog vremenskog perioda kao i mumija Amunet. Egiptolozi su je prepoznali kao ženu koja se tijekom svog života bavila plesom, unatoč  tetovažama istetoviranim na  istim mjestima i  s istim  dizajnima  kao i mumija Amunet. Osim  već  spomenutih tetovaža, njezina ramena i prsa bila su istetovirana dizajnima šesterokutnog oblika. U predjelu abdomene bilo je nekoliko tetovaža u obliku točkica i crtica koje su bile geometrijski raspoređene. Takve tetovaže s geometrijski raspoređenim dizajnima pronađene su i na mumijama  iz Nubije, području izmedu Egipta i Sudana. Vremenom, tetovaže poput točkica  i crtica zamijenjene su tetovažama s  apstraktnim prikazima  božice Bes i bile su namijenjene samo za  sljedbenike  tog  staroegipatskog božanstva. U  egipatskoj  mitologiji Bes predstavlja božicu pohotnih uživanja i zabave.
Amunet

Prikaz tetova˛a na mumiji Amunet
1   2   3   4   5   6
Naslovna | Tattoo Galerija | Tattoo Katalog | Higijena i Zacjeljivanje | Povijest | Linkovi | Info | E-mail | Studio
Tattoo Studio
B.Jurjeva 8
23000 Zadar
Radno Vrijeme:
10-13 i 17-20

Informacije i narudjbe na
098/178 66 22
ili
tattoo@zd.t-com.hr